Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

23 Απριλίου: Δωρεάν προληπτικός σπιρομετρικός έλεγχος στους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                            Πάτρα,   6/03/2018                                                          

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΤΕΤ. ΠΕΡΙΦ/ΚΟΥ                                 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ, ΒΟΗΘΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ            Αρ. πρωτ: 71115/184

 ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


Προς: Πίνακας Αποδεκτών




        



 

& ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ                                                    

Ταχ Δ/νση: Π.Π. Γερμανού 98                    

Ταχ. Κώδικας:26225

Πληροφορίες: Ν. Μπαραμπάτης (2613-620714)

                         Α. Κανελλακοπούλου

Τηλέφωνο: 2613-620763 2613-620764

Fax: 2613- 620761




Θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με τη διενέργεια προληπτικού σπιρομετρικού ελέγχου στους υπαλλήλους των Δ/νσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.»



Κύριε Περιφερειάρχα,

Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,

Κύριοι Πρόεδροι Συλλόγων Υπαλλήλων,



Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο ετήσιο σχέδιο δράσης έτους 2018 που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, διαμορφώνει δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα για την εφαρμογή προγραμμάτων προάσπισης και προαγωγής της υγείας, στήριξης και προστασίας των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, διαμόρφωσης δικτύου εθελοντών και ανάπτυξης της συλλογικής ευαισθησίας του κοινού σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Στο πλαίσιο των αναφερόμενων προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγή της υγείας του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας, διοργανώνεται από την Διεύθυνση Υγείας προληπτικός σπιρομετρικός έλεγχος στους υπαλλήλους των Δ/νσεων της Π.Δ.Ε. με στόχο τη διερεύνηση κυρίως αποφρακτικών διαταραχών του αναπνευστικού (Άσθμα και Χρόνια Βρογχίτιδα) και απώτερο σκοπό τη συνολική βελτίωση των δεικτών υγείας και ευημερίας του προσωπικού.

Από την βιβλιογραφική ανασκόπηση και την επιδημιολογική επιτήρηση γνωρίζουμε ότι τα  αποφρακτικά  αναπνευστικά νοσήματα (  κυρίως ΧΑΠ και Βρογχικό Άσθμα ) αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας διεθνώς.

Στην δε Ελληνική Επικράτεια οι παραπάνω επιδημιολογικοί δείκτες μαζί με τους δείκτες κατανομής νοσηλείας και αιτιών θανάτου βρίσκονται επίσης ψηλά. Τα νοσήματα αυτά συνδέονται με το κάπνισμα τόσο ως προς  την αιτιολογική παθογένεια (ΧΑΠ ) αλλά και ως προς την συχνότητα έξαρσης αυτών ( ΧΑΠ και βρογχ. άσθμα). Η δε καπνιστική συνήθεια στην Ελλάδα  διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με αυξητικές τάσεις και στα δυο φύλα, (ειδικά στις νεαρές ηλικίες ). Η πρώτη  εργαστηριακή προσέγγιση και διάγνωση των νοσημάτων αυτών γίνεται με σπιρομετρικό έλεγχο .

Η εξέταση είναι δωρεάν, προαιρετική, διαρκεί λίγα λεπτά και απευθύνεται στο σύνολο των υπάλληλων της Π.Δ.Ε. (καπνιστών και μη καπνιστών). Η διαδικασία της εξέτασης θα γίνει με ευθύνη των Προϊσταμένων των Δ/νσεων και χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη και ομαλή  λειτουργία των υπηρεσιών .

Στους υπαλλήλους που το αποτέλεσμα του σπιρομετρικού ελέγχου θα είναι εκτός φυσιολογικών τιμών, θα δοθεί εκτυπωμένη η εξέταση καθώς επίσης και οδηγίες για περαιτέρω αντιμετώπιση .



Η δράση  αυτή θα λάβει χώρα :



·         Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 32 – Πάτρα, ( Κτίριο στέγασης γραφείου Περιφερειάρχη)  12  Μαρτίου από  9 πμ έως 12πμ

·         Π.Π. Γερμανού 98 -  Πάτρα ( Κτίριο Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ) 14 Μαρτίου, από  9 πμ έως 12πμ .

·         Πανεπιστημίου 254  ( Γενική δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας ) 26 και  27 Μαρτίου από  9 πμ έως 12πμ

·         Παπαδιαμάντη 14 και Αρέθα -Πάτρα ( Κτίριο  Γενική Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ) 2 Απριλίου από 9 πμ έως 12πμ

·         Δημητρίου Υψηλάντου 1 και Ακτή Δυμαίων – Πάτρα,  (Κτίριο  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων) 11 και 12 Απριλίου από 9 πμ έως 12πμ

·         Σταγείρων 23 – Πάτρα ( Κτίριο Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Αχαΐας ) 16 Απριλίου από 9πμ έως 12πμ

·        Μανωλοπούλου 47 – Πύργος  (Διοικητήριο) 23 Απριλίου από 10πμ έως 12πμ

·         Κύπρου 30 - Μεσολόγγι (Διοικητήριο) 26 Απριλίου από 10πμ έως 12πμ

·         Ε. Ο. Αγρινίου - Ιωαννίνων και Τσιτσιμελή, -  Αγρίνιο (Κτίριο του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Αγρινίου) 27 Απριλίου από 10πμ έως 12πμ



Ολοκληρώνοντας, παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων  να μεριμνήσουν, για την ανεύρεση χώρων στις υπηρεσίες τους για την διεξαγωγή της σπιρομετρικής εξέτασης και την διευκόλυνση των υπαλλήλων που θα την διενεργήσουν και για την ενημέρωση των υπαλλήλων τους .

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.



Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ,

ΒΟΗΘΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ





ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: