Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μετακίνηση «Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας Ζαχάρως»




Πύργος 14-9-2017


Αριθ. Πρωτ.: 155
ΠΡΟΣ:

ΚΟΙΝ.:
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδα

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

ΘΕΜΑ :
Μετακίνηση «Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας Ζαχάρως»






κ. Περιφερειάρχα,
Έντονους προβληματισμούς έχει δημιουργήσει η εν κρυπτώ μεταφορά  του «Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας Ζαχάρως» από την Ζαχάρω στο Γιαννιτσοχώρι τόσο για την διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και για την σκοπιμότητα που αυτή εξυπηρετεί.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι:
1.      Δεν υπάρχει καμία απόφαση μονοπρόσωπου ή συλλογικού οργάνου διοίκησης που να έχει την σχετική αρμοδιότητα και να αποφασίζει για την μεταφορά της έδρας του Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας Ζαχάρως. Με μία αόρατη διαδικασία (την οποία ο κόσμος έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι) αλλοιώθηκε παρατύπως η εγκριμένη δομή της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διοικητικές ανάγκες της Υπηρεσίας.
2.      Ο σκοπός ύπαρξης των περιφερειακών υπηρεσιών είναι η βέλτιστη κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και για την συγκεκριμένη περίπτωση η εξυπηρέτηση των αγροτών των περιοχών Ζαχάρως και Φιγαλείας.  Η μεταφορά του  Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας από το κέντρο της συγκεκριμένης περιοχής  ακριβώς στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, χωρίς μάλιστα να υπάρχει στοιχειώδη συγκοινωνιακή σύνδεση, προφανώς δεν καλύπτει αυτή τη λογική. Η πρόσβαση για παράδειγμα ενός αγρότη από την Φιγαλεία στο Γιαννιτσοχώρι με συγκοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη και έτσι κατ’ ουσίαν ακυρώνεται η ύπαρξη του Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας, αφού κάποιος πολύ πιο εύκολα έχει πρόσβαση πλέον στις  υπηρεσίες του Πύργου.
3.      Το κτίριο που στεγάζεται πλέον το «Κέντρο Αγροτικής Οικονομίας Ζαχάρως Γιαννιτσοχωρίου» δεν είναι γνωστό εάν πληροί τις απαιτήσεις που πρέπει να έχει ένα κτίριο που στεγάζει δημόσια υπηρεσία. Επιπλέον είναι άγνωστο από ποιον έχει επιλεγεί και με ποια διαδικασία, ώστε να αναλάβει και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή την επιλογή του. Το γεγονός της δωρεάν παραχώρησης, δεν μπορεί να ακυρώνει το δικαίωμα της προσβασιμότητας του πολίτη, της καταλληλότητας για την χρήση που προορίζεται, της διασφάλισης κατάλληλων συνθηκών εργασίας και της ασφάλειας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πολίτες. Να σημειώσουμε ότι ο δωρεάν παραχωρημένος χώρος που στεγάζεται πλέον  το Κέντρο Αγροτικής Οικονομίας στο Γιαννιτσοχώρι είναι σε όροφο και ήδη συνάδελφος έχει τραυματισθεί κατά την προσπάθεια του να εισέλθει σε αυτόν.
4.      Επιχειρήματα του τύπου, ότι το κίνητρο για την μεταφορά του Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας από την Ζαχάρω στο Γιαννιτσοχώρι είναι η εξοικονόμηση πιστώσεων αφού ο χώρος παραχωρείται δωρεάν, προφανώς μόνο ως αστεία δικαιολογία μπορεί να αντιμετωπισθεί, αφενός γιατί σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν εξετάσθηκαν οι δυνατότητες δωρεάν παραχώρησης και αφετέρου η προσέγγιση στα ζητήματα του πρωτογενή τομέα δεν πρέπει να είναι μόνο λογιστική. Εξάλλου η πρόσφατη περίοδος που διανύσαμε και διανύουμε ακόμα, με την πληθώρα των χρηματοδοτήσεων σε «πολιτιστικές εκδηλώσεις» αναιρεί κάθε επιχείρημα τέτοιου είδους.

κ. Περιφερειάρχα,
Όπως γνωρίζετε οι υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό, το σύνολο της κοινωνίας είναι σε βαθιά κρίση και δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για την ανάπτυξη ψηφοθηρικών πολιτικών. Ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη την ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας με πολιτικές πρωτοβουλίες που θα προστατέψουν την παραγωγή και θα ενισχύσουν τα εισοδήματα των αγροτών. Πρωτοβουλίες του τύπου μεταφέρω την μία υπηρεσία από την μια περιοχή στην άλλη χωρίς λόγο και αιτία όχι μόνο δεν βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά προσθέτουν προβλήματα.
Σας καλούμε άμεσα να ακυρώσετε την μετακίνηση του  Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας από την Ζαχάρω και σε καμία περίπτωση να μην αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για πρωτοβουλίες που θέλουν να μετατρέψουν τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συλλέκτες ψήφων.
Αναμένουμε τις δικές σας πρωτοβουλίες.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: