Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΥΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ




   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
www.osyape.gr

                                           Αθήνα  16/1/2017
                                        Αριθμ. Πρωτ.:5

                                                           
Όχι στην απαξίωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας &
Κτηνιατρικής των Περιφερειών
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων

          Η Απόφαση με αριθμό 2848/145689/28-12-2016 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδόθηκε για τα Προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας 2014-2020, σβήνει κάθε αυταπάτη, που μπορεί να υπήρχε για τις προθέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σχετικά με τις Βιολογικές Καλλιέργειες.           
          Ολοκληρώνει στον τομέα αυτό την ιδιωτικοποίηση των σχετικών διαδικασιών, αφού ορίζει τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (ΝΠΙΔ) ως αρμόδιο για την διοικητική στήριξη και αναθέτει την συμβουλευτική στήριξη των βιοκαλλιεργητών σε ιδιώτες γεωπόνους.
Η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του δημόσιου τομέα αντί να αξιοποιήσει το γεωτεχνικό και λοιπό προσωπικό των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) των Περιφερειών της χώρας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε ουσιαστικά στην υλοποίηση και των Προγραμμάτων Βιολογικής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ούτε πρωτοφανής, ούτε μεμονωμένη.
Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν βάλει το χέρι τους στην απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων, στη μετατροπή των γεωτεχνικών υπηρεσιών σε «γραφειοκρατικούς μηχανισμούς», στην απομάκρυνσή τους από τον ουσιαστικό τους ρόλο. Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ορίζει τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως «εξωτερικούς συνεργάτες» ιδιωτικών φορέων και να ανέχεται να ζητάνε οι ιδιωτικοί φορείς από υπαλλήλους του να υπογράψουν «σύμφωνα εμπιστευτικότητας»!!!  
Η απαξίωση αυτή, που συνοδεύεται από την συνεχή υποστελέχωση των υπηρεσιών δεν γίνεται τυχαία. Συνδέεται άρρηκτα με την υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και των υπόλοιπων αντεργατικών αναδιαρθρώσεων της Ε.Ε. και των άλλων «θεσμικών εταίρων» που  χτυπάει αλύπητα τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους, που συνεχώς τους ξεκληρίζει.
          Οι συνάδελφοι γεωτεχνικοί, μαζί με όλους τους συναδέλφους των Περιφερειών, πρέπει την οργή & την αγανάκτησή τους για τις τακτικές απαξίωσης του ρόλου τους να τη μετατρέψουν σε αγωνιστική αντίδραση στις προωθούμενες πολιτικές συρρίκνωσης των Υπηρεσιών στη λογική του «λιγότερου κράτους».
          Οι Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειών, πρέπει και μπορούν να συνεχίσουν την θετική συμβολή τους, σαν καθημερινά «στηρίγματα» στους βιοκαλλιεργητές - και συνολικά στους αγρότες & κτηνοτρόφους, στην προσπάθεια ανάπτυξης της αγροτοκτηνο-τροφικής δραστηριότητας σε όφελος, τόσο των καλλιεργητών, όσο και των εργαζόμενων-καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: