Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Επιτροπές διαγωνισμού à la carte






Πύργος 24-10-2016      


Αριθ. Πρωτ.: 108


ΠΡΟΣ:

1.      Οικονομική Επιτροπή Π.Δ.Ε.
(με την παράκληση να κοινοποιηθεί η παρούσα σε όλα τα μέλη της)
Email: koin.oik@pde.gov.gr
2.      Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδα
3.      Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας
4.      Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού Π.Ε. Ηλείας
(με την παράκληση να κοινοποιηθεί σε όλες τις Διευθύνσεις της Π.Ε. Ηλείας)
email: ddo@ilia.pde.gov.gr

ΚΟΙΝ.:
1.      ΟΣΥΑΠΕ   
email:  osyape@otenet.gr
2.      μέλη Συλλόγου
3.      Μ.Μ.Ε.



ΘΕΜΑ :
Επιτροπές διαγωνισμού à la carte   





  Με μεγάλη ελαφρότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κρίσιμα ζητήματα που η διαχείριση τους έχει άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις στους πολίτες της Ηλείας. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι διαγωνισμοί που απευθύνονται στην κοινωνία, όπως αυτοί της μεταφοράς των μαθητών, οι επιτροπές διενέργειες των διαγωνισμών αλλά και οι επιτροπές ενστάσεων έχουν συγκροτηθεί από συναδέλφους που απολύτως καμία σχέση δεν έχουν με αυτές τις διαδικασίες.
Γεωπόνοι, Μηχανικοί, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών  καλούνται καταχρηστικά και παράτυπα να υλοποιήσουν διαγωνισμούς, που δεν αποτελούν αρμοδιότητα της Υπηρεσίας που έχουν τοποθετηθεί, και το κυριότερο το επιστημονικό και γνωστικό τους αντικείμενο δεν έχει καμία σχέση με διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης παροχής υπηρεσιών.
Η εκ του νόμου απαιτούμενη  «ανάγκη για την διασφάλιση του στοιχείου της γνώσης, της διαδικασίας και του αντικειμένου» αγνοήθηκε προκλητικά από την Οικονομική Επιτροπή και τα συλλογικά όργανα που συγκρότησε για τους κοινωνικά ευαίσθητους διαγωνισμούς  δεν είναι σε θέση εξ ορισμού να διατυπώσουν «εμπεριστατωμένη, τεχνοκρατικά άρτια και αμερόληπτη κρίση».
Επίσης αγνοήθηκε προκλητικά και ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζει τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών.
Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι σε περιπτώσεις δημοπράτησης  δημοσίων έργων η Οικονομική Επιτροπή δεν αγνοεί αντίστοιχα κυρίαρχα ζητήματα, που θίγουν την νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα των επιτροπών.
Εντύπωση επίσης προκαλεί και το γεγονός ότι η επικαλούμενη διάταξη για την συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, δηλαδή το άρθρο 26 του Ν 4024/2011 (ΦΕΚ 226 τ.  Α΄)  έχει καταργηθεί με το άρθρο 199 του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ 160 τ. Α’) από τις 30-6-2016, σύμφωνα με το άρθρο 201 του ίδιου νόμου όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και η Οικονομική Επιτροπή συνεχίζει την εφαρμογή του με μεταγενέστερες αποφάσεις.
Θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να προχωρήσετε στην τροποποίηση των επιτροπών σε όλους τους διαγωνισμούς που με αντίστοιχο τρόπο έχετε συγκροτήσει τις επιτροπές, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος των υπηρεσιών, οι εμπλεκόμενοι συνάδελφοι και το δημόσιο συμφέρον.  Σε κάθε άλλη περίπτωση τόσο η νομιμότητα τους όσο και η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής είναι υπό αίρεση με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανελαστικές ανάγκες της κοινωνίας.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Χαράλαμπος Μικέλης
Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: