Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Καταγγελία σχετικά με τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις Περιφέρειες




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε συνέχεια των ληστρικών μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται με το 3ο Μνημόνιο στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας (διάλυση κοινωνικού κράτους, αποδόμηση ασφαλιστικού συστήματος, μειώσεις σε συντάξεις, φορολεηλασία κ.λπ.) υπό αμφισβήτηση τίθεται και η καταβολή του «επιδόματος εργασίας» (=μισθός!) που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες της χώρας. Ο Υπουργός Εσωτερικών εμμένει στην «επιλογή του κράτους», που ορίζει ότι η καταβολή μισθοδοσίας τους πρέπει να πραγματοποιείται από τα τακτικά έσοδα των Περιφερειών, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), με ευθύνη δηλαδή των ίδιων των Περιφερειών και όχι, όπως γίνεται ως σήμερα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω απόδοσης της αντίστοιχης δαπάνης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Φαίνεται έτσι να προσπερνά το τι συνεπάγεται η αλλαγή αυτή για την ασφαλή και έγκαιρη καταβολή της.
Η σημερινή Συγκυβέρνηση  ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. ανατρέπει την καταβολή της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, πασχίζοντας να μη δυσαρεστήσει τους «θεσμούς». Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά θυσιάζει τους εργαζόμενους στον βωμό της διαπραγμάτευσης για ένα μικρότερο, πιο «ευέλικτο» και επομένως πιο διαχειρίσιμο κράτος. Βεβαίως θα πρέπει να τονιστεί μία νέα παράταση στο χρονικό όριο αλλαγής καταβολής της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό (όπως έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις) δεν επιλύει το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτει. Ο Υπουργός πάντως, πετώντας το μπαλάκι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν φαίνεται να επιθυμεί ούτε καν αυτήν την παράταση.
Οι εργαζόμενοι των Περιφερειών, αγωνιούν για την καταβολή της μισθοδοσίας τους. Εάν λάβουμε υπόψη το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, την περικοπή των τακτικών εσόδων των Περιφερειών που προβλέπεται να συνεχισθεί και στο μέλλον, η οποία έχει οδηγήσει στη μείωση έως και στον μηδενισμό των κωδικών ή πιστώσεων για κάποιες κατηγορίες δαπανών και στην πολιτική επιλογή για εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, αντιλαμβανόμαστε ότι το αίσθημα της ανασφάλειας είναι εύλογο.
Η εμμονή των προηγούμενων Κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ν.Δ. και της σημερινής Συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. να χαρακτηρίζουν ως μη κρατικούς υπαλλήλους τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες, στο πλαίσιο της δήθεν οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Περιφερειών, ανοίγει τον δρόμο για δυσάρεστες καταστάσεις,  για προσπάθεια μετατροπής τους σε μηνιαίους επαίτες του αυτονόητου, που είναι το δικαίωμα αμοιβής για την εργασία τους. Οι συνάδελφοί μας που βιώνουν την κατάσταση αυτή στους Δήμους, έχουν έλθει ήδη, αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τον αγώνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.), που έχει προκηρύξει 24ωρη Απεργία την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015, διεκδικώντας την εγγύηση και διασφάλιση της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό,.
Καλούμε τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τα μέλη των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Σωματείων του Δημοσίου να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος (Υπουργείο Εσωτερικών).
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: