Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Αναφορά στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για τον σκουπιδότοπο της ΑΓΡΟΤΕΚ




Πύργος 10-11-2014
Αρ. Πρωτ.:37_


Προς:
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Λεωφ. Κηφισίας 1-3 Τ.Κ. 115 23
(υπόψη Κοτίνη Γεωργία
Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος email:  g.kotini@prv.ypeka.gr)
Κοιν.:
  1. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας
  2. Δήμαρχο Πύργου
  3. Εισαγγελέα Πύργου
  4. Μ.Μ.Ε.

Στην πόλη του Πύργου συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει σχέση με την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και βιάζει καθημερινά το φυσικό μας πλούτο, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία,  προσβάλει την ιστορικότητα της περιοχής, αμαυρώνει την αξιοπρέπεια χιλιάδων κατοίκων.
Σε χώρο ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Πύργου που του είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας με την υπ΄ αριθ. 123321/14-9-1995 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Πύργου στον τόμο 5 αριθ. 2150/15-9-1995, μετά την κατάργηση του Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, ο Δήμος Πύργου συγκεντρώνει τα αστικά απορρίμματα όλης της περιοχής, χωρίς καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση και αγνοώντας προκλητικά ότι:
  1. Ο χώρος γειτνιάζει με το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, τη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε. Ηλείας, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους, νοσηλευόμενους, επισκέπτες, παραγόμενα προϊόντα.
  2. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα στραγγίδια των απορριμμάτων, σε μια περιοχή που αναπτύσσεται αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα και συχνά πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι γνωστή η περίπτωση του Νοσοκομείου Πύργου που λόγω των πλημμυρών τέθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας και με υψηλό κόστος για την αποκατάσταση των βλαβών.
  3. Η έντονη δυσοσμία που έχει αναπτυχθεί από τους χιλιάδες τόνους των απορριμμάτων, που έχουν εκεί μεταφερθεί χωρίς απολύτως καμία πρόβλεψη και η ανάπτυξη χιλιάδων τρωκτικών και εντόμων καθιστά προβληματική την παροχή εργασίας των εκατοντάδων εργαζομένων της εκεί περιοχής, θέτοντας τους και σε άμεσο κίνδυνο από την ανάπτυξη μολυσματικών ασθενειών.
  4. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη πυρασφάλειας σε ένα χώρο που απέχει μόλις 30 m από την μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα του Νομού Ηλείας και είναι εντός των ορίων της πόλης του Πύργου.

Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλούμε άμεσα να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περιβαλλοντική νομοθεσία, με στόχο την άμεση απαγόρευση νέας εναπόθεσης απορριμμάτων στο χώρο της ΑΓΡΟΤΕΚ με οποιαδήποτε δικαιολογία και την άμεση απομάκρυνση αυτών που ήδη έχουν τοποθετηθεί υποχρεώνοντας το Δήμο να εφαρμόσει την ΚΥΑ με αριθμ. 49598/3924/14 (ΦΕΚ 2855 Β/23-10-2014) που αφορά την διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Πύργου Π.Ε. Ηλείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, με την παράλληλη ενημέρωσή μας.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος


Χαράλαμπος Μικέλης
Ο Γενικός Γραμματέας


Ανδρέας Ασημακόπουλος

Συνημμένα:
  1. Φωτογραφικό Υλικό
  2. ΦΕΚ 2855 Β/23-10-2014
  3. Σύνδεσμοι Ηλεκτρονικών Δημοσιευμάτων





Δεν υπάρχουν σχόλια: