Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

17 ΝΟΕΜΒΡΗ συμμετοχή στις εκδηλώσεις του ΤΕΙ Πύργου



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου για την επέτειο του Πολυτεχνείου και καλεί όλους τους εργαζομένους τους αυτοαπασχολούμενους τους άνεργους να συμμετάσχουν σε αυτές.
Σε μια περίοδο που η δημοκρατία είναι υπό επιτήρηση, σε μια περίοδο που τα δικαιώματα αμφισβητούνται, σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα είναι σε σήψη, οι πολίτες θα πρέπει να αναπτύξουν μηχανισμούς αντίδρασης, ώστε να ματαιώσουν την κατακρεούργηση αυτής της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια η νέα γενιά θα πρέπει να σηκώσει το λάβαρο.
Ακολουθεί το πλαίσιο του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου:

39 χρόνια έχουν περάσει από την αντιδικτατορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση του λαού μας κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Το όραμα αυτής της εξέγερσης και των όσων είχαν προηγηθεί οδηγεί ακόμα και σήμερα κάθε αριστερό και προοδευτικό αγωνιστή. Είναι το σημείο αναφοράς των αγώνων του λαού μας ενάντια σε κάθε μορφής φασισμό από όπου κι αν προέρχεται. Ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις καθώς και την οπισθοδρόμηση. Ενάντια στις επιβαλλόμενες από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ νεοφιλελεύθερες πολιτικές που βυθίζουν τη χώρα στη φτώχεια και τη ανέχεια.  Πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ καθώς και των τραπεζιτών και τοκογλύφων. Χρέος της γενιάς μας είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Το Πολυτεχνείο είναι μια εξέγερση άμεσα συνδεδεμένη τόσο με το πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής που ΗΠΑ και βασιλιάς μοίραζαν το βιος του λαού και τα σύνορα της χώρας μας, όσο και γενικότερα με το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και τον κόσμο της ψυχροπολεμικής περιόδου. Αποτελεί συνέχεια των αγώνων της αντίστασης (ΕΑΜ), των κινημάτων του 1-1-4, του Πέτρουλα και του Λαμπράκη, μεγάλων αγωνιστών που θα μείνουν τα ονόματά τους ανεξίτηλα γραμμένα στην ιστορία. Αποτελεί σημαντικό λιθαράκι στον ευρύτερο προβληματισμό της εποχής. Στα πλαίσια του προβληματισμού των ημερών αλλά και των συγκυριών ανήκουν ο κυπριακός απελευθερωτικός αγώνας, που η Χούντα οδήγησε στη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου, αλλά και ο κουβανικός αγώνας και κινήματα όπως αυτό του Αλιέντε στη Χιλή, ο Μάης του ’68 και το ευρύτερο αντιπολεμικό κλίμα της εποχής (Βιετνάμ). Το Πολυτεχνείο λοιπόν δείχνει στο σύγχρονο φοιτητικό και εργατικό κίνημα πως ο μοναδικός δρόμος για την πραγμάτωση των λαϊκών αιτημάτων είναι ο δρόμος της διεκδίκησης και της ενότητας. Μια ενότητα που θα προέρχεται από τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων, μακριά από κάθε είδους κομματική καθοδήγηση και πειθαρχία. Συνεπώς η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ένα πολύχρωμο, ιδεολογικά, μωσαϊκό που οδήγησε στην έκρηξη απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών, οι οποίοι είχαν τη σιωπηρή ανοχή όλων αυτών που λυμαίνονταν το βιος του ελληνικού λαού. Η νοοτροπία αυτών, είχε προηγούμενο και έχει και παρόν αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχει μέλλον.
«Το Πολυτεχνείο Ζει». Είναι μέσα στο μυαλό και την καρδιά κάθε αγωνιστή που παλεύει απέναντι στη βάναυση επίθεση που εξαπολύουν οι τελευταίες κυβερνήσεις στα κεκτημένα του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος. Αποτελεί όμως και οδηγό για όλους όσους θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλει η Τρόικα και θα εφαρμόσει πειθήνια η τωρινή κυβέρνηση, απαιτώντας κοινωνική δικαιοσύνη, σοβαρή αναπτυξιακή στρατηγική, ισχυρό κοινωνικό κράτος και ενίσχυση τω χαμηλών και μικρομεσαίων στρωμάτων.
Το σύνθημα επομένως του Πολυτεχνείου για «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ:
ΨΩΜΙ – Η χούντα καταλήστευσε το βιος του ελληνικού λαού με την πλήρη στήριξη των κρατούντων. Σήμερα οι ίδιοι έχοντες και κατέχοντες αφού πρώτα έστησαν το σκηνικό της οικονομικής κρίσης, μας οδηγούν ξανά στη φτώχεια και την πείνα μέσω απολύσεων, του αντεργατικού θεσμού της εφεδρείας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ευρύτερη αναδιάρθρωση προς το χειρότερο, των εργασιακών σχέσεων. Το Δημόσιο Χρέος χρησιμοποιείται από τους δανειστές της χώρας ως φόβητρο και απειλή, προκειμένου να αλυσοδέσουν έναν ολόκληρο λαό. Το χρέος και τα ελλείμματα όμως, δεν δημιουργήθηκαν από τους εργάτες, τους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για να καλούνται κάθε δύο μήνες (επί της αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης), να πληρώσουν βαρύτατους φόρους και χαράτσια. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση, την υγεία. Η έννοια του ψωμιού δεν είναι κάτι που περιορίζεται στο «πιάτο», αλλά στο δικαίωμα για μια αξιοπρεπή διαβίωση, ελεύθερη από το φόβο της ανασφάλιστης εργασίας, της απόλυσης και της ανεργίας.
Σήμερα, που κάποιοι με πρόσχημα την έξοδο από τη κρίση και τη «σωτηρία της πατρίδος», ζητάνε από τους εργαζομένους να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, η απάντηση μας οφείλει να είναι ξεκάθαρη: Η έξοδος από την κρίση μπορεί να έλθει μόνο μέσα από οικονομική ανάπτυξη συνοδευόμενη από κοινωνική πολιτική.
ΠΑΙΔΕΙΑ – Ενώ τότε η παιδεία βρισκόταν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Χούντας και των επιθεωρητών-υπηρετών της, τρεις σχεδόν δεκαετίες αργότερα έχει δεχθεί την στυγνή επίθεση του νεοφιλελευθερισμού που επιδιώκει την εμπορευματοποίηση και τον κατακερματισμό της εκπαίδευσης με σκοπό την παραγωγή φτηνού και ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού. Η κοινωνία μας όμως και τα σημεία των καιρών απαιτούν ολοκληρωμένη μόρφωση και οχυρωμένους, με πλήρη γνώση επιστήμονες. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, ενάντια στη διάλυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο νόμος-έκτρωμα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ψηφίστηκε την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011 από το ελληνικό κοινοβούλιο αποτελεί την Ταφόπλακα του Δημόσιου Πανεπιστημίου.. 30 χρόνια μετά την ψήφιση του πρωτοπόρου και ριζοσπαστικού νόμου 1268/82 για τον εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων, πλήττεται με τον πιο χυδαίο τρόπο η ίδια δημοκρατική κουλτούρα που καλλιεργήθηκε και εμπεδώθηκε χάρις σε αυτόν.
Οι αλλαγές που προωθήθηκαν –πάλι εν μέσω θέρους- στο νόμο αυτό δεν επιφέρουν καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στο γενικότερο πνεύμα του νόμου και αφορούν διατάξεις που απασχολούσαν κυρίως το Πρυτανικό Συμβούλιο.
Είμαστε ΕΝΑΝΤΙΑ στο νέο νόμο πλαίσιο! Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του και καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα να μην τον εφαρμόσει!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Η υποδούλωση και η τρομοκρατία του ελληνικού λαού από ένα δικτατορικό καθεστώς δεν υφίσταται στις μέρες μας, όμως άλλες μορφές δουλείας και ανελευθερίας εμφανίζονται. Όσο και αν κάποιοι αρνούνται να αποδεχτούν την πραγματικότητα, γίνεται ευρέως κατανοητό ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Προτεκτοράτο των δανειστών-τοκογλύφων, υπό την απειλή της πτώχευσης. Η οικονομική επιτήρηση της Ελλάδας και η ξεκάθαρη παρέμβαση των δανειστών στη λειτουργία της δημοκρατίας, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και κάθε ίχνους αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Βλέποντας παράλληλα να γίνεται απαγόρευση διαδηλώσεων με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. , λογοκρισία στα κρατικά ΜΜΕ για αρνητική κριτική προς την κυβέρνηση, φίμωση του ελεύθερου ρεπορτάζ, αλόγιστη χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής, συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και σήμερα αντιδημοκρατικές πρακτικές είναι σύνηθες φαινόμενο και η ουσιαστική έννοια της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ έχει χαθεί. Η απάντηση σε τέτοια φαινόμενα πρέπει να δοθεί από τον ίδιο το λαό που οφείλει να διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και για τη χώρα. Με βάση αυτή τη λογική , για μας η ελευθερία σε επίπεδο κοινωνικό και εθνικό ταυτίζεται απόλυτα με τη λαϊκή θέληση και τους λαϊκούς αγώνες.
Η ενότητα και η μαζικότητα αποτελούν για εμάς προτεραιότητα και βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών αγώνων. Η περιχαράκωση και ο απομονωτισμός διχάζουν και οδηγούν σε αποπροσανατολισμό από τα κύρια κοινωνικά προβλήματα και τις διεκδικήσεις του κινήματος. Ο σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις για κάποιους είναι επιλεκτικός και αφορά μάλλον μόνο αποφάσεις που λαμβάνονται από τους ίδιους. Οι λογικές αυτές δεν συνάδουν με οποιαδήποτε μορφή αγωνιστικότητας των κοινωνικών ομάδων που μάχονται για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Πύργου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Βασίλη Φάμελλου και θα προβάλει ταινία με θέμα το Πολυτεχνείο την Παρασκευή 16 Νοέμβρη. Τέλος καλεί όλους στην αντιφασιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη στις 19.00.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΚΟΜΑ,
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ…!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: