Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η ασφάλεια και η ζωή των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας δεν κοστολογείται


Προς:
ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


Κοιν.:
1.    Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
2.    Εκτελεστική Γραμματέα Π.Δ. Ε.
Fax: 2610452176
3.    Αντιπεριφερειάρχη  Ηλείας


ΘΕΜΑ:
Η ασφάλεια και η ζωή των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας δεν κοστολογείται






Σε συνέχεια του προβλήματος που προέκυψε σχετικά με την μεταφορά των γραπτών των Πανελληνίων Εξετάσεων στα βαθμολογικά κέντρα της Αττικής και την μη έγκριση της εκτός έδρας διανυκτέρευσης των συναδέλφων οδηγών που έχουν αναλάβει την υποχρέωση αυτή, συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. του Συλλόγου και κάνει γνωστά τα ακόλουθα:
Την ευθύνη μεταφοράς έχουν αναλάβει οι οδηγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα, οι οποίοι την ημέρα που έχουν δρομολόγιο για την μεταφορά των γραπτών, είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν 7:30 π.μ. στην εργασία τους, στην συνέχεια και μετά την έλευση του υπηρεσιακού τους ωραρίου να παραλάβουν τα γραπτά και τον συνοδό εκπαιδευτικό και να ξεκινήσουν δρομολόγιο για την Αθήνα που φτάνουν γύρω στις 19:00, να τα παραδώσουν στο ορισμένο βαθμολογικό κέντρο, μια διαδικασία που διαρκεί γύρω στις δύο ώρες και στην συνέχεια υποχρεώνονται από την Εκτελεστική Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να επιστρέψουν αυθημερόν στον Πύργο. Το μεροκάματο του τρόμου τελειώνει αργά τη νύχτα γύρω στις 1:00 π.μ. και ο συγκεκριμένος οδηγός θα πρέπει σε λίγες ώρες να είναι ξανά στην υπηρεσία του.
Επιπλέον θα  πρέπει να σημειωθεί ότι:
  1. η αμοιβή του οδηγού για τα έξοδα κίνησης, χωρίς διανυκτέρευση, είναι 9,78 €. Στην περίπτωση διανυκτέρευσης, κάτι το οποίο δεν γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι το κόστος της δαπάνης μετακίνησης αυξάνεται κατά 64,35 €, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα διατροφής και διαμονής σε ξενοδοχείο. Γίνεται σαφές σε όλους, ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες που δημιουργούνται από την διανυκτέρευση και οι οδηγοί υποχρεώνονται να καλύψουν την επιπλέον διαφορά.
  2. η  παρ. 4 του άρθρου 9 του  Νόμου 3833/2010 (ΦΕΚ Α 40) επιτρέπει την διανυκτέρευση του υπαλλήλου όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 160 χιλιομέτρων.  Στην συγκεκριμένη περίπτωση η χιλιομετρική απόσταση είναι μεγαλύτερη των 320 χλμ.
  3. οι ώρες εργασίας των οδηγών για την αυθημερόν μετακίνηση τους στην Αθήνα, υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές που προβλέπονται από όλους τους κανονισμούς ασφαλείας και ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής πραγματοποιείται τις νυχτερινές ώρες.
  4. ο δρόμος Πύργος – Αθήνα χαρακτηρίζεται από τους επικινδυνότερους και μάλιστα το πρόβλημα έχει ενταθεί με τα έργα που είναι σε εξέλιξη.
  5. η κόπωση του οδηγού αποτελεί από τους βασικότερους παράγοντες πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Στην περίπτωση αυτή θα αναλάβει η κα Εκτελεστική Γραμματέας τις ευθύνες που της αναλογούν;
  6. στον οδηγό που κατά την ημέρα της μεταφοράς των γραπτών εργάζεται από τις 7:30 το πρωί έως τις 1:00 την νύχτα, δεν δικαιολογείται υπερωριακή απασχόληση 

Με βάση τα ανωτέρω προκαλεί εντύπωση η εμμονή της κας Εκτελεστικής Γραμματέας να θέτει σε κίνδυνο την ζωή των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του συνοδού καθηγητή για 64,35 €. Η αιτούμενη και η δικαιολογούμενη από την κείμενη νομοθεσία χορήγηση δύο ημερών για τα δρομολόγια προς την Αθήνα είναι σαφέστατο ότι δεν γίνεται για να πλουτίσουν οι συνάδελφοι, αφού συμπληρώνουν για να καλύψουν τα έξοδα, αλλά για να διασφαλίσουν την σωματική τους ακεραιότητα.
Οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων. Εάν και έχουν τη δυνατότητα δεν θα παίξουν, όπως κάποιοι άλλοι κάνουν, με την αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, σε μία δύσκολη καμπή της ζωής τους.
 Οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν νοοτροπίες που θίγουν βάναυσα τα εργασιακά τους δικαιώματα, θέτουν σε κίνδυνο την  σωματική τους ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια τους, επικαλούμενες το υπέρογκο και εξωφρενικό ποσό των 64,35 €, το οποίο θα πρέπει να εξοικονομηθεί για το καλό του Γενικού Συμφέροντος.
Οι οδηγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας δηλώνουν στους κατοίκους της απομακρυσμένης και ξεχασμένης Ηλείας που αναζητά το ρόλο της, μέσα στις υπερσυγκεντρωμένες περιφερειακές αρμοδιότητες ότι, όπως και πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, θα ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους για το όφελος του πολίτη της Ηλείας. 
Οι οδηγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας θα συνεχίσουν να μεταφέρουν τα γραπτά των Πανελληνίων Εξετάσεων, με την σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου,  αρνούμενοι κατά δήλωσή τους να δεχτούν και τα 9,78 € που τους χορηγεί σήμερα η κα Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε αυτά μέσα στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας να διατεθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος ευχόμαστε στους εξεταζόμενους μαθητές και στις οικογένειες τους, κάθε επιτυχία στο δύσκολο αγώνα που δίνουν.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Χαράλαμπος Μικέλης
Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρέας Ασημακόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: