Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 50 ΤΟΥ Ν. 3528/07 (ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ)

                        Πύργος 18-4-2011      
                        Αριθ. Πρωτ.: 5 
           
Προς:  κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας
Ενταύθα
Κοιν.:   Δ/νση Διοικητικού − Οικονομικού
Π. Ε. Ηλείας
Ενταύθα
           
ΘΕΜΑ: ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 50 ΤΟΥ Ν. 3528/07 (ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ)

Ο χώρος της Δημόσιας Διοίκησης τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ανατρέποντας τον μέχρι πρότινος παραδοσιακό τρόπο εργασίας του συνόλου των εργαζόμενων και βελτιώνοντας παράλληλα τον χρόνο, την ποιότητα και την αξιοπιστία των παρερχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Η απαίτηση των καιρών και η νέα ψηφιακή εποχή της ηλεκτρονικής διοίκησης που διανύουμε, στηρίζεται στο υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό που καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να προσαρμοσθεί στην νέα πραγματικότητα και να ανταποκριθεί με αξιοπρέπεια στις προκλήσεις των καιρών.
Είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ότι οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ως καθημερινό εργαλείο τους έχουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.  Η εργασιακή τους απασχόληση, στο σύνολο σχεδόν του ωραρίου τους, είναι μπροστά από μία οθόνη οπτικής καταγραφής.
Η ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα η  παρ. 6 του άρθρου 50 του Ν. 3528/07 (ΦΕΚ 26 Α/9-2-2007) που αφορά την «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτι­κών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» αναφέρει ότι: «Υπάλληλος ο οποίος χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολο­γιστή και απασχολείται μπροστά σε οθόνη οπτικής κα­ταγραφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ωρών του ημερήσιου ωραρίου εργασίας δικαιούται μηχανογραφική άδεια, μετά πλήρων αποδοχών, μίας (1) ημέρας ανά δίμηνο. ….»
Η προηγούμενη διάταξη αναφέρει ότι στους υπαλλήλους που χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή και  απασχολούνται μπροστά σε οθόνη οπτικής καταγραφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ωρών χορηγείται η αναφερόμενη άδεια, χωρίς να δεσμεύει ή να προσδιορίζει ότι η απασχόληση πρέπει να είναι ο πεντάωρος χειρισμός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η απασχόληση μπορεί να είναι η οποιαδήποτε  εργασία γραφείου, η οποία όμως συντελείτε μπροστά στην οθόνη με ή χωρίς την χρήση της. Εάν ο νομοθέτης ήθελε το αντίθετο θα μπορούσε πολύ απλά να το διατυπώσει.
Το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων της Π. Ε. Ηλείας χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και για αυτό το λόγο οι αντίστοιχες υπηρεσίες, τους έχουν παραχωρήσει στο γραφείο τους ηλεκτρονικό υπολογιστή.  Δηλαδή στο σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων θα έπρεπε να χορηγείτε η άδεια που προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 50 του Ν. 3528/07. Δυστυχώς όμως σε αρκετές Διευθύνσεις αυτό δεν γίνεται.
Έχοντας ως αρχή, ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία από την Διοίκηση και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τους υπαλλήλους μέλη του Συλλόγου μας, σας παρακαλούμε να προβείτε σε όποιες ενέργειες εσείς θεωρείται απαραίτητες, ώστε να χορηγηθεί η προβλεπόμενη άδεια της παρ. 6 του άρθρου 50 του Ν. 3528/07 στους εργαζόμενους που την δικαιούνται.
Γνωρίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο δίκαιο και σύννομο αίτημα μας, εκ των προτέρων σας ευχαριστούμε.


Για το Δ.Σ.
Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Πρόεδρος

Χαράλαμπος Μικέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: